Arama motoru optimizasyonu (SEO) nedir? Ne işe yarar sorusu popüler konular arasında yer aldığı için oldukça merak edilmektedir. Özellikle Google’da yüksek bir ivme yakalayıp ilk sıralara gelmek isteyen web siteler için, SEO kavramı oldukça önemli bir yer tutar. SEO, arama motorlarında web sitelerin görünebilirliğinin artırılması ve organik takipçilerin kazanılması için yapılan çalışmalar bütününe verilen isimdir. Web sitelerinin fazla tıklanması ve bu sitelerin trafiğinin artırılması için çalışmalar ve stratejiler yapılmaktadır. Aynı sektörde birden fazla firma mevcuttur. Bu firmaların rakiplerinden öne çıkması ve aramalarda ilk sıraya gelmesi için, arama motoru optimizasyonunun iyi bir şekilde anlaşılması gerekmektedir. SEO kapsamında bazı kurallar vardır ve bu kuralları Google belirlemektedir. Kuralları doğru bir şekilde gerçekleştiren firmalar, oldukça başarılı sonuçlar elde edebilmektedir. SEO çalışmaları, e-ticaret sitelerinin, blog ve web sitelerin görünürlüğünü arttırmak ve takipçi sayılarında artış yaşanması sağlamak için yapılan çalışmalardır. SEO tüm sitelere optimizasyon işlemi sunmaktadır. Bu işlemler siteler açısından oldukça fazla avantaja sahiptir. Avantajları arasında en önemli nokta, sitelerin yüzlerce hatta binlerce kişi tarafından görünebilirliğinin sağlanmasıdır. Daha basit bir şekilde açıklanacak olursa; sitelerin dijital ortamda pazarlanması anlamına da gelir. Özellikle herhangi bir kâr amacı gütmek istemeyen ve belli bir fikri savunan kişiler için, muazzam bir tanınabilirdik çalışmasıdır. SEO kurallarına uygun şekilde çalışmalar gerçekleştiren siteler, Google’da ilk sıralara yerleşme avantajını elde etmektedir. SEO konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler aramalarda ilk çıkan site olabilmek için, SEO uzmanından yardım alabilirler.
SEO Pazarlama İçin Neden Önemlidir?
Arama motoru optimizasyonu (SEO) nedir? Ne işe yarar sorusunun cevabı ve pazarlama açısından önemi oldukça merak edilmektedir. SEO kavramı özellikle e-ticaret siteleri ve dijital pazarlama açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde dijital ortamda faaliyet gösteren binlerce sitenin varlığını düşünürsek, rakiplerin önüne geçmek ve marka bilinirliğini artırmak için işlemler yapılmalıdır. Bu noktada arama motoru optimizasyonuna dikkat edilmesi ve uygun çalışmalar yapılması gerekir. Google aramalarında ilk sıraya gelebilmek ve rakiplerinin önüne geçebilmek, özellikle e-ticaret siteleri açısından ciddi kazanç artırımını sağlamaktadır.
Site İçi SEO (On Page) Nedir?
Site içi SEO, site içerisinde yer alan tüm sayfaların önce Google ve diğer arama motorlarına uygun bir şekilde optimize edilmesini kapsamaktadır. Yapılan optimizasyon işlemleri ile sitenin organik trafiğinin ve site görünürlüğünün artırılması amaçlanmaktadır. Site içi SEO çalışmalarında dikkat edilecek birkaç nokta bulunur. Bu noktalardan bahsedilecek olursa;
- Kullanıcı ve siteye ait IP adresi
- Alan adı yaşı ve alan adının kayıt işleminin kaç yıllık yapıldığı
- Alan adı geçmişi
- Sitenin temiz kodlarla yazılmış olması ve yazılım altyapısı
- Sitenin Blacklist’e girip girmediği
- Kullanılan sunucunun kalitesi ve güvenilirliği
- Sitenin mobil uyumlu olup olmaması
- Sitenin işlem hızını Google kriterlerine uygun olması
- Sitede paylaşılan görsellerin ve videoları özgün içeriklere sahip olması
- Sitede yer alacak içeriklerin dilbilgisi ve SEO kurallarına uygun olarak yayınlanması, sürekli olarak güncel tutulması
Site Dışı SEO (Off Page) Nedir?
Site dışı SEO, markalar açısından oldukça önemlidir. Markanın imajı ve popülaritesi bakımından bu konuya dikkat edilmesi gerekir. Web sitelerinin dış kaynaklardan aldığı referanslar ve tavsiyeler, site dışı SEO’yu kapsamaktadır. Site dışı SEO kapsamında dikkat edilmesi gerekenler, paylaşılan içeriklerin birbiriyle uyumlu olması ve özgünlüktür. Web site tanıtımları, sosyal medya tanıtımları ve link oluşturma gibi işlemleri içinde bulundurması, SEO kapsamında marka popülaritesinin yarısını kapsamaktadır. Web sitelerinin gelecekleri açısından arama motoru optimizasyonu (SEO) nedir? Ne işe yarar sorusunun cevabının net bir şekilde öğrenilmesi büyük önem taşımaktadır.